PREDNOSTI SKELETNE GRADNJE

 

  • Izjemna hitrost gradnje
  • Odlične gradbeno-fizikalne lastnosti
  • Ekološka neoporečnost vgrajenih materialov
  • Večja uporabna površina pri enakih zunanjih gabaritih
  • Majhna teža konstrukcije (za gradnjo na slabo nosilnih tleh)
  • Zelo dobra potresna odpornost
  • Nizka toplotna prevodnost
  • Manj emisij CO 2 na leto od običajnih stavb

 

Kaj pomeni skeletna gradnja

Pomeni predvsem, da hiša nastaja pred našimi očmi.

Beseda skelet pomeni ogrodje. Ogrodje hiše je sestavljeno iz niza vertikalno postavljenih elementov in je povezano z diagonalnimi vezmi, ki omogočajo trdnost. Na notranji strani ga zapremo z OSB ploščami, na zunanji pa obložimo z lesno vlaknenimi ploščami. Te plošče predstavljajo zunanji izolacijski sloj in so osnova za ometano ali leseno fasado. V votle dele vpihnemo naravno izolacijo v takšni gostoti, da preprečuje posedanje.

Povezava zunanjih in notranjih lesenih sten služi zavetrovanju (horizontalni stabilnosti stavbe). Pri skeletni gradnji uporabljamo dolžinsko lepljen smrekov les (standardno do 13m). Takšen les je pravilno sušen in ne potrebuje dodatne zaščite. V sestavi stene so izbrani takšni materiali, ki v pravilnem vrstnem redu omogočajo vodni pari, da prehaja navzven in ne zastaja v konstrukciji.

Medetažna plošča je najpogosteje izdelana iz križno lepljenih lesenih masivnih plošč vidne ali industrijske kvalitete. Le – te omogočajo večje razpone brez podpornih stebrov. Medetaža pa je lahko sestavljena tudi iz niza lesenih stropnikov in poploščena z OSB ploščami. S spodnje strani je zaprta z ognjevarnimi mavčno kartonskimi ploščami, vmes pa je vgrajena zvočna izolacija. Oba načina omogočata vgradnjo mokrega ali suhomontažnega estriha.

Ostrešje je v skeletni hiši v celoti leseno. Lesno vlaknene plošče uporabljamo za sekundarno kritino in obenem je del izolacijskega ovoja na strehi. Kritine so na montažni hiši običajno opečne, betonske ali pločevinaste. V podstrešnem delu strehe vgradimo 40 cm naravne izolacije.

Celoten postopek gradnje lesene skeletne hiše do faze “navzven zaključen objekt” traja 60 dni, 90 dni do faze “delni ključ” in približno 150 dni do faze “ključ v roke”.

gradnja skeletne hiše               skeletna gradnja leseno podstrešje               pasivna skeletna hiša v gradnji Gorenjska

Montažna hiša na Dolenjskem                                         Skeletna hiša                                  Pasivna hiša v gradnji na Gorenjskem

Zakaj izbrati skeletno hišo?

Skeletna konstrukcija je sestavljena iz močnega lesenega ogrodja, ki je napolnjeno in obdano z izolacijo.  Pasivna stena je debela od 38cm do 52 cm.

 

skeletna konstrukcija

1.fasada

2.zunanja lesno vlaknena plošča

3.lesena konstrukcija iz KVH lesa

4.vpihana naravna izolacija

5.OSB plošča 15mm s polepljenimi stiki

6.vpihana izolacija v instalacijskem kanalu

7. mavčno kartonska plošča 12,5mm x2

 

Debelino izolacije prilagajamo glede na potrebe PHPP izračuna ali želje investitorja. S takšno steno najhitreje zadostimo kriterijem pasivne gradnje in pridobitvi nepovratne subvencije Eko sklada.

 

Montažna gradnja ima v Sloveniji zelo dolgo tradicijo. Prvi montažni skeletni objekti so bili kozolci.

klasičen primer starinske skeletne gradnje v Sloveniji                   Liznjekova lesena skeletna hiša iz leta 1781                   moderna montažna skeletna gradnja

Primer skeletne gradnje v Sloveniji           Liznjekova lesena hiša iz leta 1781 (foto: Janez Novak)           Montažna skeletna gradnja danes

Nekoč so skeletne objekte v celoti gradili tesarji na gradbišču. Les so stesali, žagali in rezali na gradbišču, sestavili konstrukcijo in postavili objekt, npr. kozolec.
Danes s pomočjo podrobnega delavniškega načrta les natančno razrežemo v delavnici. V delavnici delno sestavimo tudi nosilno konstrukcijo. Tako pripravljene lesene elemente na gradbišču postavimo in povežemo v konstrukcijo, ki zagotavlja nosilnost in trdnost.
Leseno skeletno ogrodje zapolnimo. Namesto mešanice slame, blata in rogoze, zdaj vpihamo celulozno ali lesno izolacijo.
Uporabljamo večinoma smrekov les, ki je dolžinsko lepljen in sušen do ustrezne vlažnosti. Tako pripravljen, pravilno vgrajen in obdan z naravnimi materiali, je prepusten za vodno paro oziroma difuzijsko odprt in ne potrebuje nobene posebne zaščite.

POTRESNI TEST: Lesene konstrukcije

POTRESNI TEST: Armirano betonske konstrukcije

Popolnoma zmotno je prepričanje, da masivni les enostavno zgori.
Seveda so pri lesenih konstrukcijah zahteve za zagotovitev požarne varnosti ravno tako stroge
kot pri klasični masivni gradnji.

Mark Cankar